Familia este primul educator
  •  Părinții sunt primii profesori și au un rol cheie în modelarea personalității copiilor. Este esențial ca familia să-și iubească copiii într-un mod responsabil și să le asigure o creștere sănătoasă.
  •  Succesul școlar al copiilor este asociat îndeaproape modului în care aceștia sunt tratați acasă. Părinții au datoria morală să inspire copiilor dorința de a învață și încredere în rolul educației.
  •  Un echilibru între educația acasă și educația în școală este cheia succesului învățării. Rolul părinților nu se limitează doar la educația acasă, ci presupune implicarea lor activă în viața școlii.
 Profesorul este garantul educației de calitate
 Profesorul, în sensul larg de dascăl la orice nivel de învățare, este un profesionist în domeniul său, competent în materie de disciplină predată, de pedagogie și psihopedagogie. Își actualizează constant competențele în aceste domenii, și își modifică practicile prin adoptarea celor mai relevante metode de facilitare a învățării. În același timp, personalizează educația și se instruiește în folosirea tehnologiilor de predare.
 Profesorul creează contexte de învățare care răspund particularităților fiecărui elev, astfel încât să permită acestuia să își construiască identitatea și să își dezvolte competențele în cel mai eficient mod posibil.  Scopul principal al tuturor activităților profesorului este să sprijine creșterea, dezvoltarea și succesul fiecărui elev cu cerințe educaționale speciale.