În cadrul Școlii speciale nr. 12 pentru copii hipoacuzici și surditate tardivă s-a desfășurat antrenamentul „Ziua Protecției Civile”. Au fost antrenate grupele operative ale instituției la lichidarea consecințelor situaţiei și acordarea primului ajutor medical sinistraților. Scopul acțiunii a fost verificarea gradului de pregătire a serviciilor implicate, elevilor și profesorilor, în cazul unor situații excepționale. Ziua Protecției Civile este desfășurată în fiecare an școlar.
CE SĂ FACEȚI ÎN TIMPUL UNEI URGENȚE RADIOLOGICE?: INTRAȚI ÎNĂUNTRU
Un accident de centrală nucleară , o explozie nucleară sau o bombă murdară sunt exemple de urgențe radiologice . Dacă se întâmplă așa ceva, vi se poate cere să intrați într-o clădire și să vă adăpostiți pentru o perioadă de timp în loc să plecați. Pereții casei dvs. pot bloca o mare parte din radiațiile dăunătoare. Deoarece materialele radioactive devin mai slabe în timp, rămânerea înăuntru timp de cel puțin 24 de ore vă poate proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră până când este sigur să părăsiți zona. A intra într-o clădire și a rămâne acolo se numește „adăpostire în loc”.
1. Stai înăuntru. Închideți și încuiați toate ferestrele și ușile. Mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Dacă este posibil, opriți ventilatoarele, aparatele de aer condiționat și unitățile de încălzire cu aer forțat care aduc aer din exterior. Închideți clapetele șemineului.
1. Intră imediat într-o clădire. Dacă puteți ajunge la o clădire cu mai multe etaje sau un subsol din cărămidă sau beton în câteva minute, mergeți acolo. Dar a fi în interiorul oricărei clădiri este mai sigur decât afară. Odată intrați înăuntru, mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Îndepărtați cu grijă stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire, dacă puteți. Materialul radioactiv se poate depune pe îmbrăcăminte și pe corp, cum ar fi praful sau noroiul. Odată intrați înăuntru, spălați părțile corpului care au fost descoperite când erați afară. Apoi îmbrăcați-vă haine curate, dacă puteți. Acest lucru vă va ajuta să limitați expunerea la radiații și să împiedicați răspândirea materialului radioactiv.
3. Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască, o cârpă sau un prosop dacă trebuie să fiți afară și nu puteți intra imediat. Acest lucru poate ajuta la reducerea cantității de material radioactiv inhalat.
1. Intră imediat într-o clădire. Mașinile nu oferă o protecție bună împotriva materialelor radioactive. Dacă puteți ajunge la o clădire cu mai multe etaje sau un subsol din cărămidă sau beton în câteva minute, mergeți acolo. A fi în interiorul oricărei clădiri este mai sigur decât a fi afară. Odată intrați înăuntru, mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Îndepărtați cu grijă stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire, dacă puteți. Materialul radioactiv se poate depune pe îmbrăcăminte și pe corp, cum ar fi praful sau noroiul. Odată intrați înăuntru, spălați părțile corpului care au fost descoperite când erați afară. Apoi îmbrăcați haine curate, dacă puteți. Acest lucru vă va ajuta să limitați expunerea la radiații și să împiedicați răspândirea materialului radioactiv.
A intra într-o clădire și a rămâne acolo se numește „adăpostire în loc”. Odată ce intri într-o clădire, există lucruri pe care le poți face pentru a fi în siguranță în interior. Aflarea înăuntru timp de cel puțin 24 de ore Vă poate proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră până când este sigur să părăsiți zona. Ascultați întotdeauna instrucțiuni suplimentare de la oficialii de urgență și experții în radiații.